Tullverket söker nyexaminerade IT-ingenjörer, AI-utvecklare och specialister inom dataanalys som vill vara med och utveckla framtidens system för ökad säkerhet vid Sveriges gränser. Myndigheten står inför en spännande utvecklingsresa där teknik och samhällsuppdrag går hand i hand.
Som en del av Tullverket får medarbetarna möjlighet att arbeta med både avancerad teknik och frågor av stor samhällsbetydelse. Myndighetens uppdrag innefattar bland annat övervakning av import- och exportflöden och bekämpning av brottslighet.
– Kan vi utveckla en ny modell eller ett nytt system som bidrar till att vapen hittas eller att narkotika kan beslagtas har vi bidragit till något större. Och det är en stor anledning till att jag jobbar här, säger Veronica Nyberg, AI-ledare på Tullverket.
Tullverket genomgår just nu en rad stora satsningar som ska effektivisera och modernisera myndigheten. Myndigheten genomgår bland annat en agil transformation som ska stärka samarbetet mellan IT-avdelningen och övriga verksamheten. Därtill pågår en stor satsning på området Data och analys. Som AI-ledare är Veronica en central del av det arbetet, och med sig har hon ett helt nytt team. Här sitter bland andra Hanna Eriksson. Hon är nyexaminerad civilingenjör och arbetar nu som machine learning-ingenjör i det nya teamet. Hon kom till Tullverket så sent som november 2024.
– AI och maskininlärning är väldigt spännande och när jag såg möjligheten att få komma in i ett nystartat team var det ett lätt val, säger hon.
Jobba med oss på Tullverkets IT-avdelning. Klicka här för att läsa mer
Stort kommande kompetensbehov
Tullverkets satsning på Data och analys kommer att kräva många fler medarbetare de kommande åren. Behovet kommer bland annat att omfatta ML-ingenjörer, data scientists, dataanalytiker, BI-utvecklare, teamledare, arkitekter och utvecklare.
För den som söker väntar en utmanande och meningsfull karriär med stora möjligheter att växa, både personligen och professionellt. Tullverkets IT-avdelning är cirka 300 medarbetare stor, plus ett stort antal konsulter. Avdelningen är belägen i Luleå.
– Att arbeta på en så stor arbetsplats som vi är har sina fördelar. Här finns en bred kompetens och en positiv atmosfär som gör det enkelt att samarbeta och utvecklas, säger Veronica och får medhåll av Hanna.
– Jag kom hit från ett kontor med 14 personer vilket har inneburit en stor omställning för mig. Men det är en så öppen och hjälpsam stämning här så det har inte varit svårt att komma in i kulturen och arbetssätten, säger Hanna.
Tullverket övervakar och kontrollerar varuflödet in och ut ur Sverige. Myndigheten har totalt cirka 2500 anställda med kontor från Kiruna till Trelleborg. IT-avdelningen är placerad i Luleå och spelar en central roll i att stödja och utveckla verksamheten.
För mer information om Tullverket och aktuella tjänster, besök tullverket.se