Presentation
Kriminalvårdens it-avdelning Samhällsutveckling

Digital kriminalvård för ett tryggare samhälle

Publicerad 17 februari 2025
Foto: Madelén Henriksson / Fotofabriken
Catarina Haapaniemi, it-projektledare, William Larsson, it-tekniker och analytiker, Filip Gyllensten, systemarkitekt och Teddy Skarin, teknisk arkitekt hos Kriminalvården. Foto: Madelén Henriksson / Fotofabriken
Catarina Haapaniemi, it-projektledare, William Larsson, it-tekniker och analytiker, Filip Gyllensten, systemarkitekt och Teddy Skarin, teknisk arkitekt hos Kriminalvården. Foto: Madelén Henriksson / Fotofabriken

Med en infrastruktur med alla centrala samhällsfunktioner innanför väggarna, är Kriminalvården en alldeles unik arbetsplats. Nu växer myndigheten och erbjuder stora karriärmöjligheter för dig som vill bidra till ett tryggare samhälle.

Kriminalvården ansvarar för anstalter, frivård, häkten och klienttransporter. Myndighetens viktigaste mål är att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln. Det är en unik arbetsplats på så sätt att den hanterar en komplett säkerhetsklassad infrastruktur, både systemmässigt och verksamhetsmässigt. Verksamheten omfattar allt från sjukvård och utbildning till fysiska säkerhetssystem och logistikflöden som måste fungera felfritt dygnet runt. För it-avdelningen, vars uppdrag är att säkerställa en tillgänglig, säker och kostnadseffektiv it som uppfyller verksamheternas alla olika behov, innebär det att stödja ett tryggare samhälle.
– Säkerheten är oerhört viktig och att ha hela infrastrukturen på plats innebär en fantastisk möjlighet att jobba med komplexa system i en unik miljö, säger Teddy Skarin, teknisk arkitekt inom Linux.
Hans kollega Filip Gyllensten, som arbetar som systemarkitekt för stödapplikationer för verksamheten, instämmer.
– Vi arbetar i en säkerhetsklassad miljö där vi behöver hitta innovativa lösningar som fungerar inom våra ramar. Det gör jobbet både utmanande och väldigt utvecklande.

Samverkan mellan verksamhet och it
För att stödja och utveckla en sådan komplex infrastruktur, krävs det att myndigheten drar nytta av digitaliseringens möjligheter på rätt sätt. Det förutsätter ett strukturerat tvärfunktionellt samarbete mellan it och verksamhet. I nära samverkan skapar de lösningar som gör skillnad för både medarbetare och klienterna på anstalterna.
Filip Gyllensten berättar att han för en dialog med de kollegor han utvecklar för minst en gång i veckan.
Catarina Haapaniemi är it-projektledare och leder och driver digitaliseringsprojekt tillsammans med verksamheten. Hon har en central roll i Kriminalvårdens digitaliseringsresa. Just nu har hon avslutat projektet med att upphandla ett journalsystem för myndighetens sjukvård och leder nu införandeprojektet.
– Att leda den här typen av projekt som skapar värde för Kriminalvårdens verksamhet är verkligen tillfredsställande. Vår närhet till verksamheten är avgörande för kvaliteten i det vi levererar och jag är regelbundet ute på anstalterna. Det är en speciell miljö rent fysiskt såklart och en spännande del av vårt jobb. Samtidigt blir det väldigt tydligt hur vi kan bidra och inte minst hur viktigt vårt bidrag är, säger hon.

Växer så det knakar
Kriminalvården genomför just nu en digitaliseringssatsning i verksamheten. Samtidigt ska myndigheten växa med både fler anstalter och fler medarbetare de kommande åren. It-avdelningen söker kontinuerligt nya medarbetare inom olika områden. Det finns behov av kompetens inom allt från teknisk arkitektur och systemutveckling till it-säkerhet och support. Den unika komplexa it-miljön är avancerad och ger goda möjligheter till utveckling på individuell nivå. Myndigheten driver regelbundna kompetensutvecklingsinsatser och erbjuder mentorskap och interna karriärvägar som gör att medarbetare kan växa inom både sin befintliga roll och nya ansvarsområden.
– Arbetsmässigt finns oändliga möjligheter. Här finns allt på plats och en stor frihet i att fördjupa oss och specialisera oss inom det vi brinner för, men också möjligheten att förflytta oss horisontellt och prova helt nya områden, säger William Larsson, it-tekniker och analytiker på myndighetens Security Operations Center.
Han beskriver en arbetskultur där alla lär av varandra och hjälps åt för att utvecklas, och får medhåll av samtliga kollegor:
– Jag har gått från systemutvecklare till systemarkitekt och certifierat mig på vägen, säger Filip.
– Utvecklingsmöjligheterna var en av anledningarna till att jag sökte till Kriminalvården och de har införlivats med råge, säger Teddy.
– Vi är ett sammansvetsat team där vi kombinerar våra olika erfarenheter och styrkor för att leverera effektiva och värdeskapande lösningar. Förändringstakten är hög och ingen dag är den andra lik, vilket bidrar till en stimulerande arbetsmiljö och möjlighet att vara med och påverka och utveckla verksamheten i en meningsfull riktning, säger Catarina.

Kriminalvårdens IT-avdelning

Kriminalvårdens it-avdelning har cirka 435 medarbetare och är i huvudsak placerad i Norrköping. Men det finns medarbetare med uppdrag ute i verksamheten över hela landet. Avdelningen består av fem enheter: it-planering, drift och infrastruktur, servicecenter samt två enheter med fokus på systemutveckling inom verksamhetsgrenar som anstalt, häkte och frivård, stöd och säkerhet.
Det finns ett stort behov av ny kompetens inom de flesta områden. Bland annat it-tekniker, arkitekter, supportpersonal, systemutvecklare och olika expertfunktioner.

kriminalvarden.se/jobba-hos-oss