TechSverige

Techbranschen fortsätter växa

Publicerad 17 februari 2025
Text: Annika Wihlborg Foto: Jenny Hammar
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för TechSverige. Foto: Jenny Hammar
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för TechSverige. Foto: Jenny Hammar

Techbranschen har fortsatt växa om än i långsammare takt än tidigare. Framöver förväntar sig TechSverige en hög tillväxt inom bland annat AI och molntjänster. Techbranschen kan växa med 18–25 procent fram till 2027 om efterfrågan blir hög inom 5G och cybersäkerhet.

Sverige har ett mycket starkt utgångsläge som technation och TechSveriges förbundsdirektör Åsa Zetterberg betraktar techbranschen som Sveriges nya basindustri. Men det krävs krafttag och rätt förutsättningar för att tech ska fortsätta vara en drivkraft för svensk tillväxt, jobb och välfärd. TechSveriges recept för att vända utvecklingen är att öka antalet techspecialister, locka tillbaka riskkapitalet till Sverige och minska regelkrånglet.
– Färre väljer att bli entreprenörer inom tech och Stockholm, som historiskt utmärkt sig som en ytterst stark hubb inom tech, tappar mark i den globala konkurrensen. Det har bidragit till att många andra länder springer fortare än vi gör. Vi måste tillåta oss att ha höga ambitioner, tänka stort och agera kraftfullt för att återigen förtjäna vår plats bland stjärnorna, säger Åsa Zetterberg.

”Framöver hoppas vi på en god utväxling i samspelet mellan det offentliga och privata, inte minst när det gäller AI-utveckling.”

18 000 nya techspecialister årligen
Hösten 2024 bestod den svenska techbranschen av 59 000 aktiva företag. Företagen inom programvara och it-tjänster växer snabbast, enligt TechSveriges rapport Svenska techbranschen 2024. Under det andra kvartalet 2024 sysselsatte techbranschen ungefär 265 000 personer. Samtidigt har 32 000 nya techjobb skapats sedan pandemiåret 2020. Mellan 2025 och 2028 kommer det årligen behövas omkring 18000 nya techspecialister i Sverige.
Några viktiga möjliggörare för framtidens techbransch är, enligt Åsa Zetterberg, ökad riskaptit till följd av sjunkande räntor och inflation, investeringar i cybersäkerhet som säkerställer en robust infrastruktur och starkare lönsamhetsfokus som genererar en mer uthållig tillväxt. Ytterligare en möjliggörare är nya teknikområden med potential att öka produktiviteten, exempelvis generativ AI.
AI-utvecklingen går mycket snabbt och Sverige ligger redan efter i det globala AI-racet.
– Sverige har flera strategiska fördelar inom AI-ekonomin, exempelvis högkvalitativa data, förmågan att skapa lokala och specialiserade AI-tillämpningar, tech-entreprenörskap och omställningsförmåga. Men vi efterlyser en ökad samordning av AI-arbetet i såväl organisationer som på regeringsnivå, säger Åsa Zetterberg.

Välkomnar AI-utvecklingen
I rapporterna ”Nutid och framtid för AI i Sverige” och ”Med AI som medel” efterlyser TechSverige ett nationellt helhetsgrepp, bland annat i form av en AI-task force för snabb implementering och för att säkerställa tillgången till offentliga data för framtida innovationer.
– Det ökade fokuset på cybersäkerhet har inneburit att de modiga besluten kring storskaliga tekniksprång på senare år har uteblivit, inte minst i offentlig sektor. Framöver hoppas vi på en god utväxling i samspelet mellan det offentliga och privata, inte minst när det gäller AI-utveckling. Vi välkomnar de AI-satsningar regeringen hittills har gjort, men under de kommande åren krävs en kraftsamling på en helt annan nivå. För att få verklig fart på den svenska AI-utvecklingen krävs någon form av katalysator, avslutar Åsa Zetterberg.