Presentation
IT på Handelsbanken

Många karriärvägar på Handelsbanken IT

Publicerad 10 mars 2020
Foto: Sandra Henningsson
Fia Stephansson Forsman, områdeschef med övergripande ansvar för Handelsbankens mobilutveckling. Foto: Sandra Henningsson
Fia Stephansson Forsman, områdeschef med övergripande ansvar för Handelsbankens mobilutveckling. Foto: Sandra Henningsson

Fia Stephansson Forsman började arbeta på Handelsbankens tekniska support för 15 år sedan. Idag är hon områdeschef med övergripande ansvar för bankens mobilutveckling som sker på utvecklingsenheten i centrala Malmö.
– Här finns många olika utvecklingsmöjligheter och allt stöd som behövs för att bygga en intern karriär.

Det har gått 15 år sedan Fia Stephansson Forsman började arbeta på Handelsbanken. Sedan dess har det hänt en hel del.
– Efter två år på den tekniska supporten fick jag en tjänst som testare där jag var med och byggde upp bankens enhet för mobiltester. Efter det arbetade jag några år som projektledare innan jag 2015 erbjöds tjänsten som ställföreträdande områdeschef för bankens mobilutveckling med ansvar för våra test- och javautvecklare. Sedan två år tillbaka har jag helhetsansvar för utvecklingsområdet.
Just nu befinner sig Handelsbanken mitt uppe i en stor digitaliseringsresa.
– Det är en spännande tid där det är upp till oss som arbetar i banken att se till att resultatet blir så bra som möjligt.
De ständigt nya utmaningarna i kombination med en trygg och stöttande arbetsgivare är, enligt Fia, de främsta anledningarna till att hon funnit sig så väl tillrätta i organisationen.
– Handelsbanken har en stark tro på individen och på att skapa utvecklingsmöjligheter för våra medarbetare, det synsättet tilltalar mig väldigt mycket. Jag har ständigt fått lära mig nya saker och hoppat på de möjligheter som öppnats under resans gång. För tio år sedan var vi några få personer som arbetade med mobilutveckling, idag är vi 45 personer som driver verksamheten inom detta spännande område framåt.

Vill du jobba hos oss? Klicka här för att läsa mer

Utvecklingsenhet
Då och då är Fias enhet testbädd för nya produkter och tjänster som tas fram tillsammans med Solutions for Innovation, en mindre enhet inom Handelsbanken med fokus på att utforska och implementera nya teknologier.
– Vi försöker öka takten i bankens användande av nya teknologier, och arbetar för tillfället mycket med AI där vi bland annat bygger applikationer som vi sätter i produktion i en testmiljö för att lära oss mera. Om vi hittar ett affärscase att kombinera dem med bygger vi en lösning och implementerar den i verksamheten. Det är ett enormt tekniskt, laborativt och roligt jobb som skapar en spännande tillvaro för en tekniknörd som jag, säger Claes Bohm, områdeschef för Solutions for Innovation.
Precis som Fia kan Claes se tillbaka på ständigt nya utmaningar sedan han började på bankens IT-avdelning för sju år sedan.
– Jag gick IT-gymnasiet och läste sedan design- och produktframtagning på KTH. Under studietiden startade jag ett IT-bolag med några kompisar och började bygga applikationer. Jag har drivit flera olika företag men kände efter tio år som egen företagare att det dags att pröva något nytt.

Claes Bohm, områdeschef för Solutions for Innovation på Handelsbanken. Foto: Johan Marklund
Claes Bohm, områdeschef för Solutions for Innovation på Handelsbanken. Foto: Johan Marklund

Utmaningar
Valet föll på Handelsbanken, mycket för att verksamheten har nästan allt, vad gäller IT, in-house.
– Många vet nog inte hur IT-tung den här verksamheten är. Handelsbanken driftar till exempel sina egna högsäkerhetsdata-center, vilket är en ganska unik företeelse inom bank- och finansbranschen.
Efter några inledande år som cobol-utvecklare började Claes utbilda andra i programspråket och gick sedan över till att jobba mer med Java.
– I min första chefstjänst ledde jag en IT-avdelning där vi arbetade med både egenutvecklade och inköpta system. Nu är jag chef på vår innovationsenhet.
På frågan om han kan rekommendera andra att följa hans exempel och satsa på en IT-karriär inom Handelsbanken kommer svaret snabbt.
– Absolut, vi har en oerhört stark uppställning på IT-sidan. Att jag trivs så bra beror mycket på att man aldrig blir riktigt fullärd. Här går det att utvecklas med det egna teknikintresset som drivkraft och få allt stöd som behövs längs vägen.

Vill du jobba hos oss? Klicka här för att läsa mer

Handelsbanken IT

Handelsbanken präglas av en decentraliserad struktur med korta beslutsvägar. Ett arbetssätt som gör det möjligt för våra medarbetare att själva påverka sitt arbete och sin utveckling i banken. Det ska vara lätt att våga ta nästa steg i karriären, oavsett om det är mot en chefsroll, ett annat verksamhetsområde eller att utvecklas som specialist. IT-utvecklingen sker på flera platser: Stockholm, Malmö, Amsterdam, Köpenhamn, London, Oslo, Helsingfors och Manchester.

www.handelsbanken.se/karriar