Presentation
Avanza Innovation

På Avanza gör ett it-jobb positiv skillnad för miljoner människor

Publicerad 13 februari 2024
Foto: Fredrik Hjerling
Från vänster: Simon Åkerblad, produktägare, Sara Hörlin, java-utvecklare, Viktor Hultman, produktägare och Ida Rusteberg, Engineering Manager på Avanza. Foto: Fredrik Hjerling
Från vänster: Simon Åkerblad, produktägare, Sara Hörlin, java-utvecklare, Viktor Hultman, produktägare och Ida Rusteberg, Engineering Manager på Avanza. Foto: Fredrik Hjerling

– Jag sökte mig till Avanza på grund av den innovativa verksamheten som ligger i framkant för både teknik- och organisationsutveckling. Här får jag jobba med saker som gör positiv skillnad för miljontals människor, säger Viktor Hultman, produktägare på Avanza.

Avanza är en verksamhet som präglas av innovation, möjligheter till personlig utveckling och en stark gemenskap av medarbetare som strävar efter att göra skillnad. Att hjälpa en kollega är att hjälpa en kund – det är inte bara tomma ord på ett papper om företagskultur, utan det är en ledstjärna för verksamheten som fungerar i praktiken.
Simon Åkerblad som har en civilingenjörsexamen i maskinteknik hade jobbat inom verkstadsindustrin i tre år när han växlade spår.
– Jag ville byta bana eftersom jag upptäckt att hårdvara är kul men mjukvara är roligare. Att söka till Avanza kändes självklart eftersom verksamheten är störst och bäst inom sitt område och alltid hamnar i topp på listor över medarbetarnöjdhet. Mina förväntningar var höga när jag började i bolaget som utvecklare.
Sedan dess har det gått fyra år och det har hänt en hel del.
– Jag blev väldigt väl mottagen och fick snabbt möjlighet att själv styra över min agenda. Idag är jag produktägare för vårt team Inhouse Automation där vi fokuserar på att effektivisera interna arbetsprocesser och öka skalbarheten. Karriärskiftet till Avanza blev faktiskt ännu bättre än förväntat.

Goda utvecklingsmöjligheter
Ida Rusteberg, Engineering Manager med ansvar för avdelningen Interndrift, började på Avanza för fem månader sedan. Även hon lyfter fram den hjälpsamma företagskulturen som ett stort plus.
– Vi är stolta över vår kultur som bygger på empati för varandra och våra kunder. Jag brinner för att hjälpa andra att hitta sin fulla potential, en drivkraft som jag delar med Avanza. Tillsammans med mina chefskollegor strävar jag efter att skapa bästa möjliga arbetsmiljö för alla medarbetare.
En stor fördel med Avanza, fortsätter Ida, är att verksamheten värnar om helheten av individen och betydelsen av mångfald vad gäller erfarenhet, utbildning, ålder, etcetera.
– Hos oss kan man jobba inom it utan att ha tagit en traditionell väg med systemutveckling eller datavetenskap som utbildningsbas. Jag har till exempel en examen i global utveckling från Stockholms universitet, men växlade tidigt in på it-spåret och kommer närmast från en roll som IT Engineering Manager på KRY.
Simon konstaterar att utvecklingsmöjligheterna är mycket goda.
– Jag lär mig nya saker hela tiden, både genom jobbet och olika fortbildningar. Det ständiga lärandet gör att jag inte känner något behov av att söka mig någon annanstans. Mitt team har också stor variation i arbetsuppgifter. Vi jobbar mot alla delar av organisationen, vilket passar mig bra eftersom jag vill förstå hur det jag gör bidrar till bankens leverans.

Ständigt lärande
Sara Hörlin, civilingenjör i datateknik är inne på sitt tionde år som java-utvecklare i verksamheten.
– Det kan låta som en lång tid, men Avanza är ett företag som ständigt vill utvecklas, så vi som jobbar i verksamheten gör samma resa, och jag lär mig ständigt nya saker. Det är också ett bolag med en företagskultur som präglas av omtanke och hjälpsamhet. Jag har känt mig som en i gänget från dag ett. En annan viktig grundsten i verksamheten är att vi har väldigt kul på jobbet!
Viktor Hultman har liksom Simon en civilingenjörsexamen i maskinteknik, men blev efter några år mer intresserad av mjukvara.
– Det som lockade med Avanza var det digitala fokuset. Att digital teknik är vår kärnverksamhet gör att hela verksamheten, strukturer, system och människor, hela tiden måste utvecklas för att vara konkurrenskraftiga.
Sara påpekar att man som medarbetare på Avanza uppmuntras till att tänka nytt.
– Som utvecklare på Avanza arbetar du i teknikens framkant vilket är både spännande och utmanande. Och då vi också hjälper varandra och erbjuder produkter och tjänster som syftar till att göra livet bättre för andra människor, så går tio år som utvecklare på Avanza väldigt fort. Du hinner aldrig tröttna.

Avanza

På Avanza tror man på att våga tänka nytt och utmana. Finansbranschen är i ständig utveckling, och på Avanza vill man alltid ligga steget före. Som arbetsgivare är Avanza aktivt engagerade i sina medarbetares utveckling och välmående, och skapar en arbetsplats där de kan växa i takt med företagets framgång. Med en stark kultur av innovation och digitalisering ger Avanza sina anställda möjligheten att vara med och forma framtiden för finansiella tjänster.

career.avanza.se