Banksektorn

Digital trygghet är en central samhällsfråga

Publicerad 14 februari 2023
Text: Anette Bodinger Larsson
Erik Blomberg, chef för Group Security & Risk i Handelsbanken.

– It-säkerhet är ett område som ständigt utvecklas och erbjuder stora möjligheter att jobba med väldigt spännande saker. Digital trygghet har på samma sätt som hållbar utveckling blivit en central samhällsfråga, säger Erik Blomberg, chef för Group Security & Risk i Handelsbanken.

Erik Blomberg började arbeta på Handelsbanken 1995, och med sig i bagaget hade han en dataingenjörsexamen från KTH samt några års erfarenhet från teknikkonsultbranschen.
– Det som lockade då är detsamma som har fått mig att stanna kvar i alla år, nämligen den ständiga variationen. Teknikskiften i banken sker med jämna mellanrum. Det första som jag var med på, då stordatorer kompletterades med en helt ny form av teknik för att hantera internettjänster på tidigt 2000-tal, var stort och väldigt spännande. Det pågående skiftet med fokus på digital teknik, IoT, moln, AI och ML är också stort och utmanande.
Sedan 2015 är han chef för Handelsbankens IT- & Informationssäkerhet.
– Mina 28 år i it-verksamheten har alltid präglats av varierande arbetsuppgifter men det som nu pågår inom it-säkerhetsområdet är onekligen väldigt spännande. Väljer man denna yrkesbana finns det stora möjligheter att jobba med mycket intressanta saker. Säkerhet har med tiden blivit en kritisk samhällsfråga.

”Vi måste skapa ett säkert digitalt samhälle där alla medborgare och yrkesgrupper kan känna sig trygga.”

Hoten ökar
Den pågående teknikutvecklingen skapar allt komplexare nätverk och ett ökat beroende av nätverksbaserade tjänster inom alla delar av samhället, något som öppnar nya vägar för nätbrottsligheten. Cyberhot och antalet bedrägerier har ökat de senaste två åren.
– Den allmänna medvetenheten om nätbrottsligheten har ökat men för oss i branschen är det inget nytt, vi har sett den här trenden sedan länge. Cyberangreppet där Coop tvingades stänga alla sina butiker var något av en ögonöppnare för samhället i stort. Även kriget i Ukraina har fört cyberhotet högt upp på agendan.

Insiders
Ett säkerhetsriskområde som kan komma att få större fokus i framtiden är insiders, det vill säga anställda eller konsulter i företag och organisationer.
– It-systemen blir allt säkrare. När det inte längre går att komma åt systemen utifrån ökar risken för att en person på insidan, genom manipulation eller utpressning, tvingas bli en del av en attack. Därför är det oerhört viktigt att medarbetare som jobbar med it ges bästa möjliga förutsättningar att göra rätt. Vi måste skapa ett säkert digitalt samhälle där alla medborgare och yrkesgrupper kan känna sig trygga, avslutar Erik Blomberg.