Banksektorn

Digitaliseringen tar fart i banksektorn

Publicerad 9 mars 2021
Text: Carin Brink Foto: Magnus Fond
Digitaliseringen skapar spännande utmaningar, anser Mattias Forsberg, CIO på Handelsbanken. Foto: Magnus Fond

Nu satsar storbankerna på ökad digitalisering för att komma ifatt de nya aktörerna på den finansiella marknaden. För kunderna väntar mer personliga tjänster. Mattias Forsberg, CIO på Handelsbanken, tror på spännande förändringar de kommande åren.

Hela vårt samhälle påverkas av digitaliseringen och banksektorn är inget undantag. Ärenden uträttas i allt större utsträckning i mobilen. Vi besöker alltmer sällan ett bankkontor eller använder kontanter.
– Något som har förändrat banksektorn är de nya aktörer som har dykt upp de senaste åren. De är oftast nischade på en tjänst och tar vara på digitala möjligheter, säger Mattias Forsberg.

”Det finns ett växande behov av olika typer av programmerare.”

Finansiella ekosystem
En annan viktig förändring är att konsumenter finns på allt fler digitala platser som har finansiella tjänster knutna till sig.
– Det är spännande att se hur kinesiska WeChat har gått från att vara en social medie­app till ett helt ekosystem med bland annat betalningstjänster. Det blir även intressant att se vad de stora techjättarna som Facebook, Amazon, Google eller Apple hittar på. Självklart tittar de på denna ganska lukrativa marknad och vill ha egna finansiella tjänster. Bankerna behöver nu finna sin roll i de finansiella ekosystem som skapas. Kunden slutar inte använda sin husbank, men börjar använda olika finansaktörer som komplement.
– Vi lever i en appekonomi, där appen är paketering av tjänster i finansiella ekosystem. De stora bankerna behöver erbjuda digitala personliga tjänster och rådgivning som komplement till de transaktioner som idag går att utföra i apparna. Det har vi under lång tid jobbat med på Handelsbanken och har väldigt nöjda kunder; till exempel har vår app Sveriges nöjdaste kunder. Dock tar vi nu nästa steg och gör stora satsningar på att med hjälp av ett datadrivet arbetssätt i små agila team öka vår utvecklingstakt där vi utnyttjar möjligheterna från molntjänster och artificiell intelligens.

Programmerare eftertraktade
På frågan vilken kompetens som är mest eftertraktad i bankvärlden, svarar Mattias Forsberg:
– Det finns ett växande behov av olika typer av programmerare. Det kan handla om allt från gränssnitt och kod i bankens app till avancerade AI-algoritmer, styrning av våra molntjänster eller säkerhetslösningar. På Handelsbanken med 2 000 duktiga personer inom IT, finns det stora möjligheter att kunna få en personlig utveckling och jobba med teknik i framkant.