Presentation
Handelsbanken

Spännande arbetsuppgifter när storbanken digitaliseras

Publicerad 18 februari 2022
Foto: Johan Marklund
Mattias Karlsson, Anna Philippi och Line Weimer ser fram emot de förändringar som Handelsbanken står inför. – Det kommer bli en spännande tid fram­över så är det någon gång man ska hoppa på tåget så är det nu, säger Line Weimer. Foto: Johan Marklund
Mattias Karlsson, Anna Philippi och Line Weimer ser fram emot de förändringar som Handelsbanken står inför. – Det kommer bli en spännande tid fram­över så är det någon gång man ska hoppa på tåget så är det nu, säger Line Weimer. Foto: Johan Marklund

Handelsbanken digitaliseras men den personliga servicen ska finnas kvar. Med hjälp av stora mängder data, den senaste tekniken och knivskarpa kollegor skapar Anna, Line och Mattias framtidens banklösningar.

Avdelningen Data och automatisering rymmer Handelsbankens samlade data. Möjligheterna är oändliga och avdelningschef och Chief Data Officer Mattias Karlsson ser ljust på framtiden.
– Jag ser fram emot två delar. Dels förflyttningen av det personliga kundmötet till våra digitala mötesplatser. Dels den tekniska förflyttningen när vi går mer mot cloud. Att få vara med på den här resan känns väldigt spännande, säger han.

Vill du bli en av oss? Klicka här för att se våra lediga tjänster

Inspirerande samarbeten
För att storbanken ska kunna ta nästa stora kliv in i framtiden är ett brett samarbete viktigt.
– Vi jobbar i agila team med en mix av kompetenser. Här finns allt från väldigt programmeringstunga till mer kommunikativa roller, säger Mattias Karlsson.
På avdelningen arbetar bland annat data engineers med fokus på utveckling av data warehouses och data lakes, data scientists som arbetar med hur Handelsbanken ska kunna utnyttja ML och AI-algoritmer, samt kompetenser inom data management som fokuserar på hantering, utveckling och styrning av data. Dessutom finns det även mer kommunikativa roller.
Det gemensamma mål som alla strävar mot är att Handelsbanken ska fortsätta att vara en relationsbank. För att banken ska kunna erbjuda proaktiva och skräddarsydda kundlösningar är hantering och utnyttjande av data centralt. Men det är även viktigt att samarbetet med koncernens övriga delar fungerar.
– Vi är möjliggörare. Men det är även otroligt viktigt att utvecklingssidan har ett nära samarbete med affärssidan. Det är när de två delarna arbetar tillsammans som vi når framgång, säger Mattias Karlsson.

Varierande arbetsuppgifter
En av medarbetarna på Data och automatisering är Line Weimer. Hon är utbildad civilekonom med en master i IT och management. Hennes dagliga arbete kretsar kring data management-frågor som hur banken ska hantera sin data och hur den ska tas om hand på ett varsamt och värde­skapande sätt.
– Jag jobbar mycket med internutbildning och förbättring av processer och rutiner för att hantera data. Det jag tycker är allra roligast är när jag är ute och pratar med anställda på Handelsbanken och ser hur polletten trillar ner. När de inser hur viktig vår data är och att det är ett fundament för vår fortsatta digitalisering, säger hon.
Line Weimer har arbetet på företaget i två år och hon är glad över att hon hoppade på talangprogrammet som förde henne till avdelningen.
– Jag har stortrivts sedan min allra första dag. Det är högt i tak och oavsett om du kommer in som junior eller senior så tas du emot med öppna armar. Ingen fråga är för dum och folk ställer upp, säger hon.
Även Anna Philippi, som är utbildad systemvetare, kom in via bankens talangprogram. De höga förväntningar hon hade när hon började på företaget har infriats.
– Jag jobbar med business intelligence och IBM Cognos men fokuserar mycket på användarutbildning inom self service. Målet är att användare i koncernen inte bara ska använda fasta rapporter utan kunna ta fram egna, säger hon.
En stor del av hennes arbete handlar om att bygga broar mellan IT och resten av koncernen. Det är ett arbete som är både roligt och intressant.
– Jag försöka måla upp IT med värme, glädje och prestigelöshet så att våra kollegor känner att IT är ett kul ställe att vända sig till för hjälp, stöd och samarbeten, säger hon.

Stora utvecklingsmöjligheter
Ytterligare en stor fördel som Anna Philippi ser med sitt arbete är de många utvecklingsmöjligheterna.
– Under de två år som jag har arbetat här har jag hunnit vara Scrum Master, utvecklat en massa, utbildat en massa, börjat titta på processutveckling och förbättringar, nu ska jag även börja titta på kravanalys. För mig personligen har känslan av att kunna prova på saker utan att behöva byta roll varit väldigt positiv.
Line Weimer håller med. Att det dessutom finns stora möjligheter att byta roll inom Handelsbanken är något som hon uppskattar.
– Handelsbanken är en stor koncern både inom IT men även med många verksamhetsnära enheter. I och med att Handelsbanken värdesätter personliga egenskaper finns det stora möjligheter att flytta runt i banken och på det sättet få en ännu bredare grund att stå på, säger hon.

Vill du bli en av oss? Klicka här för att se våra lediga tjänster

Handelsbanken

Handelsbanken präglas av en decentraliserad struktur med korta beslutsvägar. Ett arbetssätt som gör det möjligt för våra medarbetare att själva påverka sitt arbete och sin utveckling i banken. Det ska vara lätt att våga ta nästa steg i karriären oavsett om det är mot en chefsroll, ett annat verksamhetsområde eller att utvecklas som specialist.

www.handelsbanken.se