Presentation
Folksam

Folksam utvecklar IT-lösningar med både hjärta och hjärna

Publicerad 13 februari 2023
Foto: Johan Marklund
Sven Rodriguez, systemutvecklare och Madeleine Svensson, junior systemutvecklare på Folksam. Foto: Johan Marklund
Sven Rodriguez, systemutvecklare och Madeleine Svensson, junior systemutvecklare på Folksam. Foto: Johan Marklund

Folksam är ett av Sveriges största försäkringsbolag med en omfattande och mångfasetterad IT-infrastruktur. Här finns utvecklingsmöjligheter inom de allra flesta teknologier och inriktningar. Folksam är en arbetsgivare som karakteriseras av ett genuint engagemang och omsorg om såväl kunder som medarbetare. Här erbjuds goda villkor och förutsättningar att driva sin egen utveckling.

– Jag inledde min karriär på ett konsultbolag och blev 2018 headhuntad till Folksam som RPA-utvecklare. Efter ett par år kände jag att jag ville prova på något annat och lämnade därför Folksam. Våren 2022 valde jag dock att återvända. Idag arbetar jag på KPA Pension, som är en del av Folksamgruppen, säger Sven Rodriguez, systemutvecklare på Folksam.
– Jag har länge haft en relation till Folksam eftersom både min pappa och min farfar har arbetat här. Folksam är ett företag med ett genuint engagemang för sina kunder och medarbetare. Det kändes därför naturligt att söka mig hit våren 2020. Att vara en del av ett företag som gör samhällsnytta genom att öka tryggheten för flera miljoner försäkringskunder känns också bra, säger Madeleine Svensson, junior systemutvecklare på Folksam.

Jobba med IT på Folksam. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Genuin vilja att stöda varandra
En faktor som attraherade Sven Rodriguez är att Folksam är ett stort och väletablerat företag som arbetar aktivt med hållbarhet och att ta samhällsansvar, bland annat via hållbara placeringar.
– En annan sak som bidrar till att jag verkligen trivs och valde att återvända till Folksam är den fina kollegiala gemenskapen och sammanhållningen. Här finns en genuin vilja att stöda, ta hand om och ställa upp för varandra, vilket rimmar väl med mina personliga värderingar, säger han.
En viktig del av medarbetarskapet på Folksam är ständigt lärande. Ambitionen är att cirka 20 procent av arbetstiden ska gå till lärande, exempelvis utbildningsdagar, e-lärande, parprogrammering eller tid för egen reflektion.
– Jag uppskattar att det kontinuerligt finns tid avsatt för lärande. Det ger mig en möjlighet att reflektera kring vad jag lärt mig de senaste veckorna och en chans att repetera och uppdatera mina kunskaper när det behövs, säger Madeleine Svensson.

Uppmuntras till ständig utveckling
– Hos oss finns ett omfattande ekosystem av olika teknologier, i stort sett alla typer av teknikstackar finns representerade. Då vi befinner oss mitt i uppgraderingar av olika slag stöter man på äldre såväl som ny teknik, vilket såklart är spännande att få vara delaktig i från start. Alla kan hitta något som intresserar dem, oavsett om de vill utvecklas inom olika programmeringsspråk, Frontend, Backend eller något helt annat. Jag gillar att vi uppmuntras till ständig utveckling. Om jag exempelvis är nyfiken på en specifik yrkesroll så är förutsättningarna goda för att jag ska få prova på den. En av de faktorer jag uppskattar allra mest med Folksam är att det är en arbetsgivare som alltid sätter mitt lärande och min utveckling i första rummet, säger Sven Rodriguez.
– En sak som gjorde att jag verkligen kände mig välkommen när jag började som junior systemutvecklare var det genomtänkta introduktionsprogrammet. Och den starka teamkänslan och familjära företagskulturen gjorde att jag snabbt inkluderades i gemenskapen och kände mig som en i gänget, säger Madeleine Svensson.

Mångfald av utvecklingsvägar
Folksam befinner sig mitt i en digitaliseringsresa som ska skapa trygghet för bolagets fyra miljoner kunder. Digitaliseringsresan inkluderar bland annat förflyttning mot publika molntjänster, utveckling av framtidens försäkringssystem och digitalisering av kundmötet. För den som vill följa med finns alla möjligheter till teknisk och personlig utveckling.
– Folksam är en arbetsplats där man uppmuntras till ständigt lärande och utveckling. Det finns otroligt många olika karriärspår att välja mellan och våra chefer ger oss mycket frihet under ansvar. Här får jag själv lägga upp mitt arbete och kan utvecklas i den riktning jag själv önskar, samtidigt som jag bidrar till Folksams utveckling, säger Sven Rodriguez.

Jobba med IT på Folksam. Klicka här för att läsa mer och se våra lediga tjänster

Folksam – IT

Folksam är ett av de största försäkringsbolagen i Sverige. Huvudkontoret finns i Folksamhuset på Södermalm i Stockholm. Folksamgruppen består av de två ömsesidiga koncernerna Folksam Sak och Folksam Liv samt flera dotterbolag, bland andra KPA Pension och Folksam LO Pension. Folksam grundades 1908 och har idag cirka 3 800 anställda varav drygt 700 inom IT.

folksam.se