Presentation
Svenska kraftnät

Myndigheten som ansvarar för att Sverige aldrig stannar

Publicerad 13 februari 2023
Foto: Gonzalo Irigoyen
Ingemar Wrangel, it-arkitekt och Stephanie Stenstad, senior projektledare på Svk. Foto: Gonzalo Irigoyen

Svenska kraftnät har Sveriges kanske viktigaste uppdrag – att säkerställa energiförsörjningen i samhället. Nu söker de fler medarbetare med kompetens och vilja att jobba med den digitala energiomställningen.

Ingemar Wrangel är it-arkitekt med inriktning på infrastruktur på Svenska kraftnät (Svk). Det var efter flera år i branschen han kom hit, ett val han är mer än nöjd med. Svk uppfyllde i stort sett samtliga av hans krav.
– Som arkitekt vill jag ha den där kritiska massan som behövs för att kunna bygga något, och så jag ville ha en hyfsad stor arbetsgivare vilket Svk är. Jag ville också känna att det var en organisation som gjorde något bra, och att säkerställa energiförsörjningen är en av de mest fundamentala funktionerna vi har i samhället. Slutligen skulle det vara en teknisk verksamhet, och att få förstå vad som händer i våra kraftverk och ställverk var väldigt attraktivt, säger Ingemar Wrangel.
Han berättar att det inte är ovanligt att behöva argumentera för sin sak som it-arkitekt. Men på Svk är det tvärtom, menar han. Här satsas ordentligt på arkitekturen.
– Just nu pågår stora infrastrukturprojekt som ska ta myndigheten framåt. Målet är att alla interna projekt ska gå snabbare, bli säkrare och lättare att underhålla.
Han får medhåll av kollegan Stephanie Stenstad, senior projektledare på avdelningen Strategi och styrning. Innan Stephanie kom till Svk 2019, hade hon arbetat i it-branschen som egenföretagare, konsult och anställd, med uppdrag inom både det offentliga och privata.
– Det är väldigt mycket som händer här just nu. Och det är många satsningar som väntar, allt från enklare implementationsprojekt till samarbeten med europeiska verksamheter inom energi och kraftnät.
– Det kommer att kräva många nya system och spännande projekt som ska genomföras.
Allt med fokus på att stötta elmarknaden, eldriften och elproduktionen. Jag ansvar och leder till exempel ett projekt som tittar på ett nytt sätt att balansera el. Projektet är både it-nära och verksamhetsnära, och möjliggör morgondagens europeiska energiaktiveringsmarknad, säger Stephanie Stenstad.
– Vi håller ihop en internationell elmarknad som är både komplex och intressant, lägger Ingemar till.

Jobba med IT hos oss på Svenska kraftnät. Klicka här för att se våra lediga tjänster

En kollektiv förmåga
De beskriver myndigheten som en stödjande arbetsplats. Här råder en tillåtande kultur, stor mångfald och nyfikenhet, och det finns en stor stolthet i all kunskap som finns här. It-divisionen inkluderar hela spannet av tekniker och roller. Myndigheten har krav på sig att vara oberoende vilket brukar benämnas egen rådighet i allt arbete.
– Vi brukar säga att vi ser till att Sverige aldrig stannar, säger Stephanie.

Foto: Tomas Ärlemo / Svk
Foto: Tomas Ärlemo / Svk
Svenska Kraftnät

Svenska kraftnät har uppdraget att förvalta svenska statens transmissionsnät för elkraft. Myndigheten är systemansvarig för elförsörjningen i Sverige och tillsynsvägledande myndighet i frågor om dammsäkerhet samt tillsynsmyndighet för elförsörjningens säkerhetsskydd. Myndigheten har drygt 1100 anställda och huvudkontor i Sundbyberg. 2022 firade Svenska kraftnät 30-årsjubileum då verket avknoppades från Vattenfall 1992.

svk.se