Presentation
Transportstyrelsen Digitalisering

Transportstyrelsen i expansiv fas med spännande utvecklingsuppdrag

Publicerad 17 februari 2025
Foto: Kicki Nilsson
Sara Johansen, utvecklare och mjukvaruarkitekt och Helena Wessén, testare på Transportstyrelsen. Foto: Kicki Nilsson
Sara Johansen, utvecklare och mjukvaruarkitekt och Helena Wessén, testare på Transportstyrelsen. Foto: Kicki Nilsson

Transportstyrelsen är en it-tung myndighet som utvecklar och förvaltar unika system som används av miljontals medborgare, företag och organisationer. Myndighetens it-verksamhet befinner sig i en expansiv fas och har ett omfattande behov av att växa med ännu fler systemutvecklingsnära kompetenser för att bana väg för framtiden.

Sara Johansen är civilingenjör i datateknik och har arbetat i it-branschen sedan år 2000, inledningsvis tio år som konsult och sedan femton år tillbaka som utvecklare och mjukvaruarkitekt på enheten för yrkestrafik, som inkluderar buss, lastbil och taxi.
– Jag sökte mig till Transportstyrelsen dels för att få möjlighet att arbeta långsiktigt med projekt och verkligen lära känna systemen från grunden, dels för att det är en trygg arbetsgivare som är bra på att ta hand om sina medarbetare och erbjuder förmånliga villkor, säger hon.
Transportstyrelsen befinner sig mitt i ett otroligt spännande utvecklingsuppdrag – ett modernt och robust vägtrafikregister, ett samhällsviktigt system som måste vara tillgängligt dygnet runt, året runt. Vägtrafikregistret är det mest använda offentliga registret i Sverige. Moderniseringen av vägtrafikregistret (VTR) medför ett stort behov av fler medarbetare med olika it-kompetenser. Sara Johansen arbetar med en pusselbit i nya VTR; ett nytt system för taxiförarlegitimationer.

Kontinuerligt nya utmaningar
– Det moderniserade systemet ökar säkerheten och förvaltningsbarheten och möter kundernas behov av tillgänglighet och digitalisering. Vi utvecklar bland annat e-tjänster som gör det möjligt för taxiförare att själva ansöka om eller förnya sin legitimation. Ytterligare en komponent i det nya systemet är lösningar som ökar automatiseringsgraden i hanteringen av taxiförarlegitimationer, säger Sara Johansen.
– Under mina år på Transportstyrelsen har jag kontinuerligt erbjudits nya utvecklingsmöjligheter och projekt där jag har fått växa i min egen kompetens. Jag har därför inte känt något behov av att byta arbetsgivare för att få nya utmaningar och fortsätta utvecklas i rollen som mjukvaruarkitekt, säger Sara Johansen.

Bidrar dagligen med samhällsnytta
Helena Wessén har arbetat på Transportstyrelsen i Örebro i femton år. Hon är sedan 2015 testare i ett av myndighetens agila utvecklingsteam inom fordonsuppgifter och har tidigare bland annat arbetat som scrum master och systemförvaltare på Transportstyrelsen.
– Jag visste inte så mycket om Transportstyrelsen när jag började här som systemförvaltare 2010. När jag hunnit lära känna verksamheten lite bättre insåg jag snabbt hur samhällskritiska och viktiga våra system är för samhället både nationellt och internationellt. I min roll som testare är mitt huvudfokus att säkerställa att vi kontinuerligt levererar kvalitet inte minst gentemot andra myndigheter, näringsliv och medborgare. Jag känner att jag spelar roll och bidrar till samhällsnytta varje dag, säger hon.

Förmånliga villkor och balans i livet
Helena Wessén uppskattar särskilt att Transportstyrelsen är en arbetsgivare som prioriterar balans i livet för medarbetarna och att ta hand om dem med förmånliga villkor, exempelvis friskvårdstimme och upp till sju veckors semester.
Det faktum att Transportstyrelsen är en it-tung verksamhet innebär att karriärutvecklingsmöjligheterna är många. På myndigheten finns även olika forum för specifika kompetenser, exempelvis ett testforum och ett utvecklarforum, där medarbetarna delar erfarenheter och kompetens.
– Jag uppskattar också att Transportstyrelsen erbjuder möjligheter till kompetensutveckling, både via traditionella kurser och konferenser och via kollegial kunskapsöverföring. Vi arbetar agilt och använder modern teknik för att utveckla och förnya vår it-infrastruktur och våra it-system. Den kollegiala gemenskapen är god och vi har ett arbetsklimat där idéer tillvaratas, den agila metoden stödjer också att vi kontinuerligt förbättrar vårt arbetssätt, säger Helena Wessén.

Transportstyrelsen

Hos Transportstyrelsen får du chans att spela roll för samhället genom att skapa och modernisera unika system. Miljontals medborgare, företag och organisationer är beroende av myndigheten dygnet runt, året om. Stora delar av vår verksamhet är beroende av it för att fungera, vilket ger stora möjligheter till att jobba med spännande uppdrag samtidigt som man bidrar till samhällsnytta. Som medarbetare på it-avdelningen är man både med och moderniserar VTR och är även delaktig i utveckling och förvaltning av andra it-system. Transportstyrelsens it-avdelning har över 500 medarbetare som utgör ett viktigt strategiskt och operativt stöd för all verksamhet till sjöss, på land och i luften. Transportstyrelsen finns på 12 orter i landet och har idag cirka 2000 medarbetare. Merparten av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

transportstyrelsen.se